De zomervakantie is pas halfweg, maar het mag niet verbazen dat de recreatiedomeinen in de Kempen nu al hoge bezoekerscijfers kunnen noteren. Bovendien zet het mooie weer zich ook begin augustus verder. 2018 is goed op weg om een absoluut topjaar te worden.

Het Zilvermeer in Mol verwelkomde vorige week de 130.000ste bezoeker van dit jaar. Dat aantal is na de tropische dagen die volgden al fors gestegen. "Intussen zitten we aan 147.000", zegt directeur Toon Claes.

"Juli alleen was al goed voor 85.000 bezoekers, terwijl we vorig jaar onder de 30.000 bleven in dezelfde maand. De topdag was zondag 1 juli, met 7.200 zonnekloppers op ons domein. In ons recordjaar 2003 klokten we af op een totaal van 192.000 bezoekers.

Als je weet dat we vorig jaar met een eerder slechte augustus 32.000 mensen hadden en nog enkele duizenden in september, dan zit een verbreking van dat recordcijfer er zeker in. Dat het zomerweer zo lang blijft aanhouden, is uitzonderlijk."

Fons Van Bael van de Lilse Bergen in Gierle (Lille) sprak een jaar geleden van de slechtste julimaand in de voorbije tien jaar. Toen werd de kaap van 20.000 bezoekers niet gehaald.

Dat is dit jaar wel anders: “Met 68.000 bezoekers deze maand is dit de beste juli sinds 2007. Met in totaal al 115.000 personen dit jaar hebben we geen reden tot klagen. Het komt zelden voor dat we zo vroeg al aan dat aantal zitten. Ik ben hier directeur sinds 1982 en heb geleerd dat je de balans pas eind augustus of soms zelfs in september mag opmaken.

De Kempenaars zoeken niet alleen verkoeling in het water. Bij De Waterral in Herentals, waar kano’s en kajaks verhuurd worden om op de Kleine ­Nete te varen, is het aantal boekingen vergelijkbaar met andere jaren.

“Het aanhoudende warme weer is voor ons zeker geen nadeel”, stelt Benny De Laet. “Een voordeel is dat de reservaties meer gespreid komen. Andere ­jaren wachten mensen op een periode met enkele dagen goed weer. Die piekmomenten zijn er nu niet. Er is ook nog geen dag geweest dit jaar dat alle kano’s bezet waren. De droogte speelt ons weinig parten. Alleen tussen Retie en Kasterlee staat het water op sommige plaatsen te laag, maar er is nog geen vaarverbod.”

Bron GVA - 01/08/18 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish